In de zomer van 1944 introduceerde de bezetter een nieuw wapen: de zogenaamde vergeldingsraketten, ook wel V-wapens genoemd. De Duitsers waren ervan overtuigd dat deze vliegende bommen een beslissende wending aan de oorlog zouden geven. Ook vanuit Nederland werden V-wapens gelanceerd, met als belangrijkste doelen Londen en later ook Antwerpen en Luik. Menige afzwaaier kwam in Nederlandse woonwijken terecht. De vliegende bommen waren weliswaar opzienbarend, maar militair gezien voldeden ze niet aan de hooggespannen verwachtingen.
Waarschuwing aan de bevolking om schadeplaatsen ontstaan door de V-1 niet te betreden. Collectie H. Liefting, Leeuwarden
De V-1 was een onbemand vliegtuigje dat werd aangedreven door een pulsmotor. In de neus bevond zich een explosieve lading van 1000 kg. De V-1 was door zijn geringe snelheid kwetsbaar en kon in veel gevallen nog voor de inslag worden onderschept.
De V-2 was de eerste lange afstandsraket. Hij bereikte een zeer grote hoogte en vloog met grote snelheid op zijn doel af. De eerste lancering van de V-2 in Nederland vond op 8 september 1944 vanuit Den Haag plaats. Toen op 17 september de slag om Arnhem begon, besloten de Duitsers één van de twee Haagse V-2 lanceerbatterijen naar Gaasterland over te brengen. Het Rijsterbos met zijn oude bomen bood een ideale dekking voor Batterij 444. Tussen 25 september en 20 oktober schoot de lanceerploeg ongeveer 70 raketten af. Het doel waren de Zuid-Engelse steden Ipswitch en Norwich, omdat Londen buiten het bereik van de raket lag (320 km). Later kwam Antwerpen er als doel bij, omdat de haven daar in handen was gevallen van de geallieerden. Tweeëndertig V-2 's werden vanuit Gaasterland richting Antwerpen afgeschoten. Vul hier een tekst in
Een technische tekening van een V-2.
Wrakstuk van een V-2, gevonden in de omgeving van de lanceerplaats in Gaasterland.
Vanwege de goede camouflage konden de geallieerden de juiste lanceerplaats in Gaasterland aanvankelijk niet vinden. Op zaterdag 21 oktober lukte het wel en om tien over vijf die dag werd het bos doorzeefd met kogels. Het was echter te laat: Batterij 444 had juist de dag ervoor het bevel gekregen om zich weer bij batterij 485 in Den Haag te voegen om van daar de aanvallen op Londen voort te zetten.
Een nog altijd zichtbare krater in het Engelse landschap. De foto is gemaakt in de buurt van Norwich en de V-2 die de krater veroorzaakte is op 5 oktober 1944 afgeschoten uit Gaasterland. Collectie H. Liefting, Leeuwarden.