Op vrijdag 7 november 1941 stortte in een moerasland bij het buurtschap Sorremorre, vlakbij Akkrum, de Wellington X9976 van het 75ste squadron van de Royal New Zealand Air Force neer. Het toestel was opgestegen van de Engelse basis Feltwell in Norfolk en op weg naar het doel in Duitsland: de industriestad Essen. In totaal stegen die nacht 387 Britse bommenwerpers op.
Op 8 november 2006 werd er een herdenking gehouden op de plek van de crash. Vijfenzestig jaar na het neerstorten herdachten omwonenden de slachtoffers. Leerlingen van de plaatselijke basisscholen speelden daarbij een belangrijke rol.
Op weg naar het Ruhrgebied werd de Wellington X9976 neergeschoten door de Duitse jachtvlieger Oberleutnant Helmut Lent. Het toestel was een van de zeven vliegtuigen die deze nacht zou worden neergeschoten door piloten van de Fliegerhorst Leeuwarden. Op de plek waar het vliegtuig neerkwam boert tegenwoordig Anne Voolstra. De verhalen over de crash kent hij uit overlevering. Pake en Beppe woonden tijdens de oorlog op de boerderij. 'Se hawwe neat fernommen fan it delstoarten, der stie in hurde wyn dy't mear rjochting Aldeboarn wie. Dêr hawwe se de klap wol heard. Altyd as ik yn dit lân bin, of der mei in trekker oer hinne ryd dan tink ik der oan. 'In het land is nog steeds het spoor van het neergekomen vliegtuig te herkennen: 'Sjoch mar, dêr is it gêrs folle ljochter en dat bliuwt ek sa.' (Anne Voolstra, interview in de Mid-Frieslander, 14 november 2007). Het wrak met de stoffelijke resten van de bemanningsleden werd opgegraven in 1952. Alle slachtoffers werden begraven op de Canadese militaire begraafplaats in Bergen op Zoom.
Charles Thomas Black
John William Black
Trevor Hedley Gray
Leslie Cyril Green
Eric Lloyd
Jack Dennis Thompson
Door vrijwilligers werd een kopie van het oorspronkelijke gedenkteken gemaakt, een lesbrief voor de scholen vervaardigd, een tentoonstelling ingericht, de media geïnformeerd en belangstellenden uitgenodigd om de expositie te bekijken en aanwezig te zijn bij de herdenking op de crashlocatie.