In de nacht van 6 op 7 juni 1942 wierp de Britse luchtmacht 371 ton aan bommen af boven Emden. De Noord-Duitse stad was door de aanwezigheid van een zeehaven, scheepswerven en een aantal oorlogsindustrieën een belangrijk doelwit voor de geallieerden.
Een van de 233 vliegtuigen die aan de luchtaanval deelnam was de Short Stirling W7471 van No. 7 Squadron Royal Air Force. De bommenwerper met acht bemanningsleden steeg zaterdag 6 juni om 23.35 uur op vanaf het vliegveld Oakington in Cambridgeshire. Het toestel had 24 small bomb containers met brandbommen aan boord.
Foto: Stirling W7471.
Nog voordat de W7471 Emden kon bereiken werd het vliegtuig boven de Waddenzee opgemerkt door de Duitse radar. Het peilstation "Schlei'' op Schiermonnikoog gaf de posities van de Stirling door aan de ervaren jachtvlieger Ludwig Becker, die er in slaagde om de bommenwerper met het boordgeschut van zijn Messerschmitt Bf 110 in brand te schieten.
Foto: Radarantenne op Schiermonnikoog.
Oberleutnant Becker, die was gestationeerd op de Fliegerhorst Leeuwarden, behaalde met het neerhalen van Stirling W7471 zijn 21ste overwinning. In de vroege ochtend van 7 juni 1942 schoot hij boven zee nog twee Engelse vliegtuigen neer: een Avro Manchester bij het Duitse Waddeneiland Borkum en een Vickers Wellington ten oosten van Ameland. Van beide toestellen kwamen alle bemanningsleden om het leven.
Foto: De Duitse jachtvlieger Ludwig Becker.
Voor de bemanning van Stirling W7471 kende de confrontatie met Becker een betere afloop. Door de felle brand in de rechtervleugel was terugvliegen naar Oakington geen optie. Piloot Buck Tayler stuurde daarom richting de Friese kust en beval iedereen om het vliegtuig per parachute te verlaten. De Stirling stortte om 00.55 uur neer bij het buurtschap Vaardeburen, ten zuidoosten van Blija.
Foto: Bemanningsleden van Stirling W7471 op het vliegveld Oakington.
Alle bemanningsleden kwamen met hun parachutes veilig aan de grond. Ted Earngey, Frank Henigman, Mac MacNamara, Bill Goodman, Harry Spry, BuckTayler en Johnny Travis werden kort na de crash door de Duitsers gearresteerd. Jack Arnold kwam op het Wad neer en wist pas na enkele uren waden door de slikvelden het vasteland te bereiken. Ook hij werd gevangen genomen. Na de noodzakelijke medische verzorging op het vliegveld Leeuwarden, werden de vliegeniers op transport gezet naar Amsterdam. Daar begon hun reis naar krijgsgevangenenkampen in Duitsland. De bemanningsleden van Stirling W7471 zaten bijna drie jaar opgesloten en werden pas in het voorjaar van 1945 door de geallieerde legers bevrijd.
Foto: Barakken van het krijgsgevangenenkamp Stalag Luft 111, waar de bemanning maandenlang vastzat.
Het verhaal van de crash staat niet op zichzelf. Duizenden geallieerde vliegtuigen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog neergeschoten en ruim vierhonderd stortten neer in Friesland en de omliggende wateren. Bij de luchtaanval op Emden van 6/7 juni 1942 keerden 9 bommenwerpers niet terug op hun bases.
Foto: Een crew van No. 7 Squadron gaat aan boord.